Hirdetés

2024. március 19. (kedd) József, Bánk

Baja

2013. 02. 18. 9:41:17

10 százalékkal kevesebb

Februárban érkeznek először a fogyasztókhoz a kormány rendelkezése szerint tíz százalékkal olcsóbb energiaszámlák. Az árcsökkentés csak a magánembereket érinti, a cégeket és az intézményeket nem.

A Baja Energetika Kft. közel 2000 ügyfelének kiküldött havi elszámolásokon nem egészen egytizedes a csökkenés a tavalyi árhoz képest. Azért nem pontosan annyi, mert a meleg víz árából a felhasznált vízmennyiség, valamint a csatornadíj költségét nem csökkentheti a cég. Hiszen a vizet a szolgáltató is vásárolja. Kajtár Zsolt ügyvezető igazgató szerint az árcsökkentés nem okoz gondokat a kft.-nek. Ugyanis az árcsökkentő rendelet mellett egy ártámogatási rendelet is van. Utóbbi alapján a távhőszolgáltatók részesülnek támogatásban a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól.

Egy európai felmérés adatai szerint tavaly a magyar háztartások átlagosan az összjövedelmük 20 százalékát költötték az energiaszámlákra. Majdnem 380 ezer magyar háztartásban a jövedelmek legalább a 34 százalékát vitte el a villany és a gáz kifizetése. A Nemzetközi Energiairoda számításai alapján Magyarországon, hasonlóan Európa többi országához, az energiaköltségek legnagyobb részét, közel 60 százalékát a lakóterek fűtése teszi ki.

forrás: www.baja.hu