Hirdetés

2024. április 19. (péntek) Emma

Kultúra

2020. 03. 10. 14:30:26

Könyvtári programok

A tavasz első hónapjában is változatos rendezvénykínálattal várjuk az érdeklődőket, lesz irodalmi összeállítás kóruséneklés kíséretében, újabb Honpolgár-est, ezúttal a malenkij robot megyei történéseiről, világhírű magyar fizikus életének-munkásságának ismertetése és egy könyvsorozat 2. kötetének bemutatója is. Ezek most a következő két hét eseményei, de természetesen utána is jobbnál-jobb programokat tartunk, ezekről következő körlevelemben adok hírt.

Felhívnám a figyelmet, hogy aki biztosan szeretné megtekinteni egyik-másik (vagy akár több) eseményünket is, az legyen szíves regisztráljon előzetesen, hogy biztosan helye legyen, mert befogadóképességünk korlátozott! Jelentkezni lehet személyesen, telefonon (325-216/107; 322-741/107), e-mailben: felnott@bajaikonyvtar.hu, vagy intézményünk facebook oldalán: Bajai könyvtár.

A fentieken túl fő tevékenységünket, azaz könyvtári szolgáltatásainkat is ajánlom Mindenkinek. Heti rendszerességgel zajlik az új könyvek (illetve helyenként az elhasználódott régiek pótlásának) beszerzése. Folyóirataink összetétele is sokrétű, hölgyek és urak, fiatalok és idősebbek egyaránt válogathatnak a bőséges kínálatból, melyeket kölcsönözni is lehet! A gyermekrészlegben található Médiatárunk dvd-választékát is rendszeresen bővítjük, kölcsönözni lehet művészfilmeket, klasszikus alkotásokat, régi magyar filmeket, emellett természetesen a szórakoztató műfajból is sokrétű (vígjáték, krimi, akciófilm) a kínálatunk. Ezek külön éves Média-klub tagsági megváltása után ingyenesen kölcsönözhetők!

Összességében sok minden szól amellett, hogy térjenek be könyvtárunkba, ahol kényelmes körülmények között lehet sajtószemlézni, netán könyvet, képregényt olvasni-nézni, esetleg egy jót beszélgetni ismerősökkel!

Végzetül ismételten jelzem, hogy sok szép, érdekes kiadvány megvásárolható intézményünkben, lista mellékelve.

Üdvözlettel: Zalavári László, www.bajaikonyvtar.hu

Isten-haza-család:

-Az érsekcsanádi Összhang kórus és Váczi Attila versmondó előadása. Magyar költőknek a fenti három témába vágó verseiből válogatott Váczi Attila műkedvelő versmondó. Az előadást az Összhang kórus éneklése színesíti. Március 10. (kedd) 18 óra. Belépőjegy nincs. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Bajai Honpolgár-estek 2/7.: Nemzeti traumáink 75 év távlatából: A Malenkij robot és az élő emlékezet.

- Az előadás Bács-Kiskun megye és Kecskemét szovjet megszállásának körülményei mellett a civil lakosság kényszermunkára történő elhurcolás (Bács-Kiskun megye déli területeit is ideértve) részleteibe nyújt betekintést, mely szerint Nagy-Kecskemét közigazgatási területéhez tartozó tanyavilágban, 1944. november 1. után foglyul ejtett személyeket igazolási eljárás alá vonták, amelyet – a hivatkozások szerint – az Állami Főreáliskolában hajtottak végre. A bírósági ítélettel elhurcolt hadifoglyok és civilek – 15-20 év kényszermunka büntetéssel – többen a GULAG büntető lágereibe kerültek, nagyobb részt Szibériába. A civilek közül sokakat internálás útján – egészen 1946 márciusáig – a Matkói úti volt Városi Téglagyár Trafó utcai munkáslakásaiból (mint internálótábor) vitték magyarországi elosztólágereken keresztül a Szovjetunió egyes kényszermunkatáboraiba. A GULAG Emlékbizottság által támogatott kutatás eredményeként készült nyilvántartás szerint 1945 decemberében 433 fő civil személy hiányzott a kecskeméti családok köreiből. A leventék, a fegyver nélkül munkaszolgálatra 1944 októberében kirendeltek, az iskoláskorúak, egyetemisták tömegesen estek szovjet fogságba. A nemzeti trauma megyei vonatkozásának feldolgozásához egy projekt vette kezdetét, amelynek keretében több mint 100 oral history interjú készült a Kecskeméti Katona József Múzeum és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága együttműködése keretében. A kutatás és az élő emlékezetet megörökítő projekt kapcsán Hajagos Csaba történész, Kecskemét Katona József Múzeum munkatársának előadása tart előadást. Március 12. (csütörtök) 18 óra. Belépőjegy nincs. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Örvények útján: Kármán Tódor élete és munkássága

- Kármán Tódor, teljes nevén szőllőskislaki Kármán Tódor, gépészmérnök, fizikus, alkalmazott matematikus, akit az amerikai légierő (US Air Force) védőszentjének becéznek, és a szuperszonikus repülés atyjaként, valamint a rakétatechnológia és hiperszonikus űrhajózás egyik úttörőjeként is ismernek. Tudta nélkül a német repüléstechnika alapjainak letételével a német légierő, a Luftwaffe kifejlesztéséhez is sokban hozzájárult. Mint fizikus és alkalmazott matematikus nagyban hozzájárult a hidrodinamika és a modern gázdinamika, illetve az aerodinamika huszadik századbeli fejlődéséhez. Számos kutatóintézet, valamint nemzeti és nemzetközi irányító bizottság megteremtésével, megszervezésével vagy irányításával bízták meg. Segítségét számos ország nagyra becsüli. Életéről és munkásságáról dr. Szkladányi András, a III. Béla Gimnázium matematika-fizika tanára tart előadást március 16. (hétfő) 18 órától. Belépőjegy nincs. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

In-da-lia: Ólomból aranyat, avagy a spiritualitás varázslata a hétköznapjainkban

- Két évvel ezelőtt jelent meg Fehérváry Andrea bajai szerző első regénye, az In-dia-dal, melynek bemutatóját könyvtárunkban tartotta. A közelmúltban megjelent a mű folytatása, az In-da-lia, melyet ismét intézményünkben tár a nagyközönség elé Fehérváry Andrea. Az esten közreműködik: Keresztes József – moderátor, Bardi Betty – szerkesztő, Görög Roland – fordító, Terray Orsolya – előadóművész. Március 20. (péntek) 18 óra. Belépőjegy nincs. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!