Hirdetés

2024. április 20. (szombat) Tivadar

Kishírek a nagyvilágból

2020. 04. 21. 10:32:07

Május 3-a lehet a csúcs

Matematikai modellezésen alapuló becslés szerint május 3-ára „fut csúcsra a járvány”, közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Ez azt jelenti, hogy a megbetegedések száma a továbbiakban nem növekszik, hanem egyfajta plató keletkezik. „Több napig ugyanannyi megbetegedésszámot, illetve pozitivitást regisztrálnak, de azt nem tudjuk megmondani, hogy ez a várt plató meddig tart.”

Az országos tisztifőorvos hozzátette: a május 3-ai dátum már egy ideje ismert, erre készül fel az egészségügyi rendszer technikailag. Emellett folyamatos az egészségügyi dolgozók oktatása is online, illetve úgynevezett blended learning – vagyis az online és a hagyományos módszert ötvöző – képzés keretében. 2822 orvos, 8803 ápoló és 659 önkéntes kezdte el a képzést, 1668 orvos, csaknem 6 ezer ápoló és 350 önkéntes pedig már sikeres záróvizsgát tett.

Azt is elmondta, hogy a vírus zárt közösségekben terjed leginkább, ezért az operatív törzs szerint az érettségi megrendezésének a higiéniai előírások megtartása mellett nincs akadálya. Ugyancsak kérdésre válaszolva ismertette: az Országos Mentőszolgálat 55 autója jár mintát venni, ezeket a járműveket nem a mentésből vonták ki.

Forrás: www.mti.hu