Hirdetés

2024. április 18. (csütörtök) Andrea, Ilma

Kultúra

2020. 03. 31. 9:57:40

Könyvtári információk

Az immár másfél hete tartó bezártság ellenére mi még dolgoztunk-dolgozunk felváltva idebent, de hétfőtől a könyvtárosok nagyobbik fele is áttér az otthoni munkára, saját és családja egészségének védelmében – ami most a legfontosabb. Ez azt jelenti, hogy telefonon kevésbé leszünk elérhetők, inkább elektronikusan.

Akinek van saját könyvtára, használja, de módjával, ahogy a minap Sándor Boglárka kérdésére megfogalmaztam egy interjúban: “Személyes véleményem, hogy most olvassunk több humoros, szórakoztató, könnyed kikapcsolódást nyújtó könyvet, ill. olyat, ami pozitív hatással van, lélekemelő élményt nyújt, a „görög sorstragédiákat” inkább hanyagoljuk, épp elég borús a hangulat a világban. ...a humor sokat segíthet átvészelni ezt az igen nehéz időszakot, egy (két.., sok) jóízű nevetés oldhatja a feszültséget, ráadásul igazoltan jótékony élettani hatása is van.” - Gondolják ezt át!

Ha már papírkönyveket és folyóiratokat nem tudunk kölcsönözni, a virtuális térben, azaz elsősorban a facebookon (https://www.facebook.com/bajaikonyvtar/) igencsak jelen vagyunk, megosztunk saját és átvett tartalmakat egyaránt. Hétköznaponként egy-egy bajai költő-irodalmár kivonatos életrajzát és egy-egy versét, egy helyi szerző novelláskötetének elbeszéléseit, végezetül egy régi újsághírt (zömmel bűnügyit) lehet olvasni, igen gazdag helyismereti gyűjteményükből válogatva. Szombat-vasárnap csak novellát teszünk fel. Intézményünkbe járó lapok honlapját is rendre közreadjuk.

Összességében annyi minden látható-hallható most a facebookon, a mi közvetítésünkkel is, hogy azt már nehéz számon tartani. Mindennek a lényege az, hogy maradjanak otthon az emberek, ha már nincs elegendő hagyományos olvasnivalójuk, akkor most elképesztő mennyiségű elektronikus könyvből, egyéb tartalomból válogathat az, aki rendelkezik otthon internettel.

Ajánlom azt is, hogy nézzenek rá a www.youtube.com videó megosztóra, ott is elérhetők bajai tartalmak. pl. a Türr István Múzeumból és sok minden más is.

Tudom, hogy sokan nem regisztráltak a facebookra, pedig most ott zajlik leginkább az élet, ami anyagaink is csak ott láthatók. Azért a kimaradók számára ajánlom az alábbi szakmai honlap, a Könyvtárak.hu két fejezetét is, melyekben ingyenes, bárki számára elérhető adatbázisokat gyűjtöttek össze:

https://konyvtarak.hu/hirek/otthonrol-hasznalhato-konyvtari-szolgaltatasok-1-resz-adatbazisok-jelentosebb-gyujtooldalak  

https://konyvtarak.hu/hirek/otthonrol-hasznalhato-konyvtari-szolgaltatasok-2-resz-virtualis-kiallitasok-digitalis  

Ezeken kívül a https://archivum.mtva.hu/radio/ oldalon hangoskönyvek és komolyzene a Rádióarchívumból elérhető.

Mindemellett az MTVA Archívuma a mozgókép nyitásával az elmúlt 60 év legnépszerűbb magyar filmjeit, mesét, klasszikus és fikciós sorozatait teszi elérhetővé korlátozás nélkül a nézők számára a https://archivum.mtva.hu/m3 oldalon.

Aki kicsit jobban elmélyül az internet világában, még sok mindent találhat, én csak némi ízelítőt kínálok a fentiekben.

Nagyon remélem, hogy a korlátozó intézkedéseket és szabályokat mindenki komolyan veszi és betartja, ha otthon marad, akinek nem feltétlenül szükséges közlekednie – elsősorban az idősebb korosztály –, akkor talán kevesebben fertőződnek meg és előbb véget érhet a veszélyhelyzet, így a könyvtár is még kellő időben kinyithat újra! Alig várjuk, hogy ismét élet legyen itt! Önökön is múlik! Ha mielőbb szeretnének újra kölcsönözni, rendezvényeinkre ellátogatni, akkor fogadjanak szót és VIGYÁZZANAK MAGUKRA! Jó egészséget, sok erőt kívánok a könyvtár mindem munkatársa nevében is az elkövetkezendő hónapokhoz Mindenkinek! 

Üdvözlettel: Zalavári László, www.bajaikonyvtar.hu