Hirdetés

2024. április 18. (csütörtök) Andrea, Ilma

Politika, Társadalom

2008. 04. 02. 9:35:35

Beszélgetés Szabó Zoltánnal, a www.huszadikszazad.hu főszerkesztővel

Latjatuc feleym szümtükhel, mik vogymuk?

Isa bájt és adat vogymuk – avagy történelem jelen időben

- A múlt század legendás figurái és mindennapi hősei kelnek most életre egy új internetes portálon, a www.huszadikszazad.hu -n. Januárban indult útjára az online napilap, amely a korabeli napi- és hetilapokból válogatva idézi meg a múlt század mindennapjait. Mi volt a legfőbb motívuma a portál létrehozásának?

 

- 25 éve tanítok történelmet, és régóta gondolkodom azon, hogyan lehetne életszerűbbé tenni mondjuk a huszadik század történelmét a diákok számára. Az élmény az, ami hiányzik elsősorban, és ez nemcsak a diákokra, de ránk, pedagógusokra is éppúgy vonatkozik. Eddig még senki sem tekintett a századra a napi- és hetilapok világából. Ide még valósággal berobban az élet, érezni az ízét, szagát, tapintását. A tudományos igénnyel megírt művekben a valóságnak ez a közvetlen érzékelhetősége már eltűnik. Persze tudom, hogy ezek a művek határozzák meg a történelmi tudatunk valós koordinátarendszerét, amely által képesek vagyunk tájékozódni a történelmi tér-időben, de az élet lüktetése ezekben már nincs benne.

 

- Beszéljünk egy kicsit az ábrázolás módszeréről, milyen elvek szerint történik a válogatás?

 

- A történelmi időt tekintve a portál 1900. január 1-jén indul és 1999. december 31-ig tart, ami a valós időben 1400 napot jelent. 1 hónap eseményei 1 napba sűrűsödnek, 12 nap alatt teli el egy év, vasárnaponként a szerkesztők válogatnak a hét anyagából. A hat rovat - politika, gazdaság, kultúra, tudomány-technika, sport, bulvár - minden nap teljesen megújul, a huszadik százados időszámításban tehát két hét alatt telik el egy év. A közölt írott anyag az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött napi- és hetilapokból való, szöveghűen jelenik meg, szükség szerint értelmező kommentárokkal ellátva. „A kor sajtójából egy reprezentatív válogatást adunk, szigorúan ügyelve arra, hogy minden olyan súllyal jelenjen meg nálunk, mint ahogy eredetileg. 1 hónap anyaga nálunk 1 napba sűrül, és szigorúan szabály, hogy csakis ábrázolunk, nem mondjuk meg, ki volt a jó, ki a rossz, a morális értékítéletek megalkotását az olvasóra bízzuk. Csakis mértéktartó sajtóból válogatunk, a zászlóshajó jelenleg a Képes Néplap, egy minden tekintetben középen álló „szórakoztató és mulatságos hetilap”, ehhez csatlakozik a Vasárnapi Újság, a kor legnépszerűbb kulturális hetilapja, amelynek ekkor Mikszáth Kálmán a főmunkatársa, aztán az Uránia, a Közgazdaság, a Sportvilága, az 1902-ben induló Nemzeti Sportot, a Tolnai Világlapja, hogy csak a legismertebbeket említsem.

 

- Kikhez szól ez a lap?

 

- Mindenkihez abban az értelemben, hogy mindnyájan a huszadik századból jöttünk, mindnyájan abban gyökerezünk. Tudnunk kell, miféle világban születtek és éltek a szüleink, nagyszüleink és persze mi magunk: meg kell ismernünk és értenünk azt a múltat, amiből összerakhatjuk egy hiteles, jövőorientált Magyarország képét. A portál azt a lehetőséget kínálja felhasználók számára – életkorukat tekintve a SULINET-től a NAGYINET-ig -, hogy szórakozva, egy online internetes napilapot böngészve, annak minden kényelmi szolgáltatását élvezve megismerje az életüket meghatározó történelmi környezetet.

 

- Gondolom, érték önöket meglepetések a válogatás során.

Hírtér.hu - közösségi funkciók

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie a Facebook fiókjába!


Nem érkezett eddig hozzászólás!