Hirdetés

2024. április 26. (péntek) Ervin

Sport

2009. 08. 28. 16:55:22

Szerb centerek a Bajai Női Kosárlabda Klubnál

Szinte teljesen összeállt az NB I. A-csoportos női kosárlabda bajnokságban újoncként induló Bajai Női Kosárlabda Klub játékoskerete a pénteken délután a Szikla Sörkertben bemutatott két új igazolással. A feljutást kivívó saját nevelésű fiatal játékosok mellé elsősorban a magas posztokra kerestek embereket, illetve még esetleges egy, az irányító és hátvéd pozícióban is bevethető kosaras szerződtetése is.

Az erősítési tervek között szereplő két magyar játékos közül a 4-es poszton bevethető Szabó Petra már egy hónapja megérkezett Debrecenből, míg az 1-es - 2-es posztra majd később, az anyagiak függvényében igazolnak – mondta Nagypál Gábor szakosztályvezető. A centerpozíciókra viszont meg van a két szerb játékos, Danijela Utvic és Jelena Budimir személyében, akiket most mutattak be a helyi sajtó képviselőinek. Ezekkel az új játékosokkal mindenképpen meg kellett erősíteni az együttest, hogy sikerüljön a kitűzött cél, a középcsapattá válás, a legjobb 8 közé jutás. Az egyesület költségvetésének nagy részét jelenleg az önkormányzat adja, amely csütörtöki ülésén szavazott meg 8 millió forintot az év hátralevő részére, jövőre pedig 20 milliót ígért. Emellett – bíztatónak tűnő – tárgyalások folynak névadó szponzor ügyben is, multinacionális, ill. helyi vállalkozókkal is. A további támogatások megszerzésének függvénye az alacsony posztokon bevethető második magyar játékos igazolása. A jövő héten kezdődő felkészülési tornákon-edzőmeccseken derül majd ki, hogy hol tart és mire lesz képes a gárda. Játszanak majd a Szekszárddal, a MiZo-Péccsel, majd Szekszárdon hatcsapatos tornán vesznek részt. Meghívásuk van Szerbiába, Szabadkára, illetve Horvátországba, Eszékre is.

A 30 éves, 197 cm magas Danijela Utvic a szerb első ligában kezdte pályafutását, majd 4 évig egy amerikai egyetemi csapatnál szerepelt, a legutóbbi szezont pedig Ukrajnában töltötte.

A 24 éves 194 cm-es Jelena Budimir társához hasonlóan több első osztályú szerb csapatban játszott, majd ugyancsak egy amerikai egyetemi együttes következett 3 évig.

Mindhárom új kosarassal egyéves szerződést kötött az egyesület.
Peresztegi Nagy Ákost, a szintén a nyáron szerződtetett új vezetőedzőt, a klubvezetéssel együtt, meggyőzte a kétnapos próbajáték alatt mutatott teljesítménye a centereknek, ezért döntöttek a szerződtetés mellett. Úgy látja, hogy a középjátékosokról már termetük alapján is elmondható, hogy nagy segítéségére lesznek a csapatnak a bajnokságban, amint fizikálisan is utolérik önmagukat (május óta nem edzettek a múlt hétig), akkor meghatározó játékossá válnak, sokat fognak tőlük tanulni a helyi fiatal kosarasok. Mintegy másfél hónap áll a két center rendelkezésére, hogy kondíciójuk helyre álljon és tovább fejlődjenek is. Ha az elmúlt évek hagyományait követi majd a sorsolás, akkor az első fordulókban a tavalyi legjobbakkal találkoznak, amely mérkőzéseken még nem reális cél a győzelem, azt követően a középcsapatok elleni meccsek jelentik majd az igazi megmérettetést, ezekre kell már rendben lenniük a szerb játékosoknak. Kettejük egyszerre történő szerepeltetése is benne lesz a taktikai repertoárban, ugyanis Danijela Utvic a 4-es poszton is tud játszani.