Hirdetés

2024. április 26. (péntek) Ervin

Sport

2010. 03. 18. 21:07:59

Rátgéber László Nemzetközi Kosárlabdatábor Baján

A nyár közepén két hétig Baja lesz a kosárlabdázás központja, mivel a város szívében található Petőfi-szigeten tartja nemzetközi kosárlabdatáborát Rátgéber László, a női Euroliga győztes mesteredző. A részleteket sajtótájékoztató keretében ismertette az edzőknek majd helyt adó vízisportcentrumban dr. Révfy Zoltán, Baja Város Polgármestere, Rátgéber László, valamint felesége, Rátgéberné Csák Magdolna, az egykori sokszoros válogatott játékos.

Rátgéber László bevezetőjében közölte, hogy ős is (dél-)bácskai, ezért is szívesen jön Bajára, az igen jelentős kosárlabda és sporthagyományokkal is rendelkező városba. Köszönetet mondott dr. Révfy Zoltán polgármesternek és Búcsú Lajos alpolgármesternek, amiért lehetővé teszik, hogy a táborhoz minden adottsággal rendelkező csodálatos Petőfi-szigeten lehessen a kéthetes nyári kurzus. A nemzetközi kosárlabdatábort július 11-24-e között tartják 12-18 éves gyerekek számára. A mester két éven keresztül vezette a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség európai tagozatának nyári táborait. Ezt a programot fogja beépíteni a mostani táborba, nemekre és három korosztályra bontva. Azt a tervet, melynek alapján Európa legjobb fiataljai dolgoztak, a tervet, amelynek alapján a bajnokok születnek, teremnek. A táborban amellett, hogy a gyerekekkel csoportonként 4-5-6 edző foglalkozik majd, maguk a trénerek is sokat tanulhatnak nemzetközi szakemberektől, sőt a hírek szerint játékvezetői továbbképzés is lesz. Utóbbi azért is adja magát, mert a JB elnöke Faidt Mihály is bajai. Nem egészen egy héttel a meghirdetés után már több mint 10 jelentkező van. Jelentkezni a www.ratgeber.hu honlapon keresztül lehet. Egy hét 45.000,- Ft, két hét 80.000,- Ft. Ezért kapnak labdát, pólót, sapkát, korlátlan ásványvíz-fogyasztást. A képzés vezetője természetesen Rátgéber László, aki személyesen is dolgozik majd. Segítői között lesz Fabio Fossati (FIBA-instruktor, kétszeres olasz bajnok, háromszoros olasz kupagyőztes), a hazai edzők közül Meszlényi Róbert, Dzunics Braniszlav, Tapodi Péter, Ivica Mavrenszki, Goran Miljkovics, a kislányokkal foglalkozik majd Iványi Dalma, aki pályafutása befejeztével majd edző kíván lenni. Eljön Patonay Imre is. Az erőnléti edzéseket Srdjan Szarics végzi majd.

Révfy Zoltán polgármester elmondta: amikor először megkeresték Rátgéberék az ötlettel, körbejárták a Petőfi-szigetet, és kölcsönösen megállapítottak, amit azért a bajaik már jól tudnak, hogy ez olyan adottságokkal rendelkezik, ami kevés van hazánkban, és „rögtön rá is haraptak” a vendégek. A város sporttal kapcsolatos elképzeléseibe jól illeszkedik ez a tábor. Az önkormányzat kiemelt feladatának tekinti a sporttámogatást, ami az elmúlt években jelentősen nőtt. A városnak, az ezt a célt is szolgáló szigetnek a sportturizmus szempontjából is jól jön ez a rendezvény. A polgármester úr kiemelte: Baja 1992 óta kosárlabdázás városa, férfi és női vonalon egyaránt több évtizedes hagyományokkal rendelkeznek. Jelenleg is a nők az NB I A-csoportban játszanak, a férfiak a B-csoport derekán küzdenek, de széles utánpótlásbázisra építve. A táborhoz a város adja az infrastruktúrát: a gyerekek a Radnóti-kollégiumban kapnak helyet, az edzők az egy éve átadott, mindenféle edzőtáborozásra alkalmas vízisportcentrumban, ahol konditerem is található. Három fedett csarnokot biztosít az önkormányzat, és kialakítanak öt szabadtéri pályát is. Utóbbi palánkjait a képzés után a város közterületein helyezik el.

Rátgéberné Csák Magdolna örömét fejezte ki, amiért Baján valósul meg ez az első tábor, mivel kosaras múltjából sok ismerőse, barátja a van a városban. Egy miskolci jelentkező édesanyja is nagyon lelkesedett az általa is mert csodálatos helyszín okán. A városnak azáltal is lesz haszna, hogy valószínűleg sok szülő elkíséri majd gyermekét, és minden bizonnyal eltöltenek majd 2-3 napot itt.

Végezetül Révfy Zoltán és Rátgéber László megegyeztek abban, hogy először megtanítják a vendégeket a bajai halászlé evésére, majd esetleg utána a készítésére is.