Hirdetés

2024. április 24. (szerda) György

Bajai évforduló

2012. 05. 18. 15:25:57

1909. május 19-én született Baján ifj. Éber Sándor festőművész

Éber Sándor iskoláit Baján végezte. Első „mestere” édesapja volt, tőle leste el az első művészi fogásokat. Atyja barátai, pártfogói közé tartozott Nagy István és Telcs Ede is.

1927-ben felvételt nyert a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Rudnay Gyula tanítványa volt. A főiskola elvégzése után 1931-ben a római Collegium Hungaricum ösztöndíjasa lett.

Olaszországból hazatérve a bajai gimnáziumban vállalt rajztanári állást, közel 40 éven át tanított ezután rajzot és művészettörténetet (III. Béla Gimnázium, Tanítóképző).

1930-tól kezdve rendszeresen szerepelt a Nemzeti Szalon, a Műcsarnok, az Ernst Múzeum kiállításain. Volt tárlata Szekszárdon, Zomborban, képeit bemutatták Párizsban, Montreaux-ben és Szimferopolban is. Szülővárosában 18 önálló kiállítását láthatták az érdeklődők.

Kedvenc témája volt Duna-táj, Baja és környéke, a még érintetlen természet megfestése.

Több műfajban is kipróbálta magát, festett olajképeket, vízfestményeket, készített sgrafittókat, de értett a fafaragáshoz is. Kipróbálta magát a bútortervezésben, a vaskovácsolt művek készítésében is.

Nem csak Baján alkotott, sokat utazott, bejárta Ausztria, Bulgária, Egyiptom, Franciaország, Görögország, az akkori Csehszlovákia és Szovjetunió sok táját is.

Sokat tett szülővárosa közművelődési tevékenységének előmozdításáért is. Műterme nyitva állt az érdeklődők előtt, számos előadást tartott, tárlatlátogatásokat vezetett, népművészeti anyagokat gyűjtött, rendszeres résztvevője volt a város zenei életének.

Tanári és művészi tevékenységének elismeréseképpen több elismerésben és kitüntetésben részesült (Közoktatás Kiváló Dolgozója, a Munka Érdemrend ezüst fokozata, Művészeti Díj).

A Baja, Jókai Mór utca 19. számú ház - amelyben élt – 1985 óta kiállítóhelyként működik. Az Éber Emlékházban a művészcsalád (id. Éber Sándor, ifj. Éber Sándor és Éber Anna) alkotásait tekinthetjük meg.

Éber Sándor 1985-ben hunyt el Baján.

(tezo)