Hirdetés

2024. április 27. (szombat) Zita

Bajai évforduló

2012. 07. 23. 10:24:01

1986. augusztus 3-án hunyt el a bajai amatőr színjátszás alapítója, kiemelkedő alakja, Rábl Béla

Rábl Béla 1907-ben született Baján Apja Rábl Dániel bádogos kisiparos volt, anyja Borkovics Erzsébet.

A fiatal Béla iskoláit Baján kezdte, két évet járt gimnáziumba is, de jobban érdekelte a sport, mint a tanulás. Ezért polgári iskolába folytatta tanulmányait, közben a bajai Turul Sportkör labdarúgócsapatát erősítette. Édesapjától tanulta el a mesterségbeli fogásokat és lett bádogos és vízvezeték szerelő.

Gyermekkora óta szerette megmutatni „tánctudását” emberek előtt, a szurkolóktól primadonnának nevezték furcsa, légies mozdulatai, spárgái után.

Szakmájából eredően gyakran megfordult Bajára érkező vándortársulatok előadásain, a színpadi világítást biztosító karbidlámpákat gyakran ő felügyelte. Figyelte a játékot, a szereplőket, megtanulta a szerepeket. 16 évesen már a Bajai Munkás Testedző Egyesület műkedvelői között található a fiatal sportoló és művészpalánta. 1925-ben debütált a számára a világot jelentő deszkákon, a Titok című népszínműben kapott szerepet. A bajai Komlósi János által írt, és Német Ignác által megzenésített Margarét című operettet már Rábl Béla tanította be a társulatnak és ő maga is játszott benne.

A sport és a színészet a családi életében is változást hozott Rábl Béla életében, 18 évesen, egy mérkőzés után ismerkedett meg Szarvas Ilonával, aki szintén műkedvelő színjátszó volt. Megismerkedésük után nem csak a színpadon lettek társak, hanem az életben is, 1930-ban házasodtak össze.

Rábl Béla 1953-ban alapítója volt a Vas- és Fémipari Szövetkezetnek, 1970-ben történt nyugdíjazásáig itt dolgozott különböző beosztásokban. Szakmai munkáját és kulturális tevékenységét többször elismerték, Kiváló Dolgozó kitüntetést, miniszteri dicsérő oklevelet is kapott. 1980-ban Baja Városáért kitüntető címmel díjazták.

Élete során több mint 60 különböző darabban játszott, otthonosan mozgott az operett, a népszínmű, de a dráma világában is. Nem csak színész volt, rendezett is darabokat, de ha kellett díszletet is épített, és dramaturgként is megállta a helyét.

1985-ben óriási sikerrel ünnepelte meg a város közönsége jubileumi műsorát, első fellépésének 60. évfordulójára emlékezve. Idős korát meghazudtolva kiváló fizikuma volt, színpadon soha nem lehetett fáradtan látni.

Készült a következő előadásaira, amikor 1986. augusztus 3-án hirtelen elhunyt.

2010-ben a bajai Szent László Általános Művelődési Központ Színtársulata Rábl Béla nevét vette fel.