Hirdetés

2024. március 19. (kedd) József, Bánk

Baja

2013. 02. 05. 21:11:29

Elhunyt Udvardi Erzsébet

Életének 84. évében súlyos betegségben elhunyt Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész - közölte a családja. Karácsonykor, december 24-én került a keszthelyi kórházba és ott is halt meg február 4-én, hétfőn késő este Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festő – mondta el unokahúga, Udvardi Anna.

A 84 éves művésznek a festészet volt az élete: mindig azt mondta, hogy addig él, amíg festeni tud. Rokona az utolsó fél évben együtt volt vele Badacsonytomajon, ahol kórházba kerüléséig dolgozott, igaz, az utóbbi hónapokban ülve festett. Ott van az állványon utolsó munkája, amely Szent Pált ábrázolja. A képet már nem tudta befejezni.
Udvardi Erzsébet 1929. december 27-én született Baján. Szülővárosában Rudnay Gyulától tanult festeni, majd Budapesten elvégezte a képzőművészeti főiskolát, ahol Bernáth Aurél, Domanovszky Endre, Fónyi Géza és Hincz Gyula volt a mestere. Badacsonytomajon 1958 óta élt. A balatoni táj és választott szűkebb hazája, Badacsony világa, az ott élő emberek, a víz, a hegy, a tó évszakainak látványa expresszív szürrealista stílusú festményein köszön vissza. Műhelye mellett 2000-ben saját képtárat alapított, ahol munkáit állandó kiállításon láthatja a közönség. A rokonok az Udvardi Erzsébet Képtárat a művész halála után is működtetni kívánják.
Udvardi Erzsébet művei mély hitet tükröznek. Alkotásainak állandó témája a Biblia, az Ó- és Újszövetség, a szentek élete volt. Festett biblikus vázlatokat, oltárképeket, amelyek Badacsonytomaj, Badacsonyörs, Ábrahámhegy, Keszthely, Eszterháza, Vaja, Hévíz és a Szabolcs megyei Flórapuszta templomait és kápolnáit díszítik.
A Magyar Posta az utóbbi években Udvardi Erzsébet festményeiből készítette karácsonyi bélyegeit, amelyek több millió példányban keltek el. Főleg hazai tárlatokon szerepelt a művész, de bemutatkozott külföldön is, például Bécsben, Bostonban, Brüsszelben, Kölnben, Velencében, Párizsban, Újdelhiben és Lublinban. Műveit nagy közgyűjteményekben őrzik, köztük van a Magyar Nemzeti Galéria, az esztergomi Keresztény Múzeum, az MTA, a szolnoki Damjanich János Múzeum és a székesfehérvári Szent István király Múzeum.
Uvardi Erzsébet munkásságát számos díjjal ismerték el, így Munkácsy- és Kossuth-díjjal, Érdemes és Kiváló művész címmel, de megkapta a Magyar Művészetért- és a Magyar Örökség-díjat, valamint a Szent Fortunatus Lovagrend Művészeti Nagydíjat is. Udvardi Erzsébet 1998 óta Baja díszpolgára volt, 2011-ben megkapta a Baja Város Hírnevéért díjat is. Szülővárosa saját halottjának tekinti és ott helyezik végső nyugalomra a Rókus temetőben található családi sírboltban, ahol szülei is nyugszanak.