Hirdetés

2024. március 19. (kedd) József, Bánk

Kultúra

2013. 03. 18. 11:07:41

Metszés előtti mulatozás Hajóson

Induljon a nedvkeringés! A VINTEGRO Pinceszövetség idén első alkalommal rendezi meg a Tavaszi Pincenyitogatót március 23-24-én. Ezen a hétvégén 40 pince bortermelője várja kóstolóra a borkedvelőket Hajóson, a Pincefaluban.

"Metszés előtt igyunk egy jót!" - mondták az öregek, mielőtt nekiláttak volna a tavaszi szőlőmunkáknak. A hagyományoknak pedig élniük kell! És hogy ne csak a dolgos pincegazdák meríthessenek erőt a nemes nedűkből, kóstolóra hívnak minden borbarátot, hogy ők is feltölthessék a téli hidegben elapadt energiaforásaikat. A bor mellé finom falatok is dukálnak, a gasztroutcában mindenki talál valami foga alá valót. A helyi kézművesek és termelők ötletes, egyedi portékáikat kínálják, náluk a húsvéti ajándékok is beszerezhetők. A gyerekeket most is apró meglepetések várják, nem érdemes őket otthon hagyni!

Az 1200 pince közötti tájékozódást az Infopontokon beszerezhető térképek, és a présházak elé tűzött zászlók segítik, a pincefalu távolabbi pontjaira pedig csettegő-taxival juthatnak el a vendégek. Aki a kóstolástól kimerülten nem szeretne már autóba ülni, az kényelmes szállást találhat valamelyik barátságos pincepanzióban.

 

A VINTEGRO Pinceszövetségről:

„Hajósi borok… ...testben és lélekben is testesek.”

Évekkel ezelőtt néhány hajósi fiatal, átvéve szülei, nagyszülei mesterségét belekezdett a borkészítésbe. Mivel ezeket a borokat csak saját maguk fogyasztották, kíváncsiak voltak egymás véleményére is, így bormustrákat tartva elemezték, kinek, melyik bora hogyan sikerült. A baráti borozgatások közben - csöppet talán bódult állapotban - nagy terveket szövögettek: milyen jó is lenne, ha a hajósi pincefalu utcáit újra megtöltenék a kirándulni, borozni vágyó vendégek, akik vidám napokat, nagy lakomákat eltöltve messze vinnék a hajósi vendégszeretet hírét. Így sok-sok tervezgetés után 2012 májusában hét pince összefogva végre megalapította a VINTEGRO Pinceszövetséget. A fiatal borászok mind arra törekszenek, hogy hagyományos környezetben az idősebb korosztály tapasztalataira támaszkodva - kihasználva az éghajlati és a hajósi lösz talaj adottságait, valamint a kiváló klímával rendelkező borospincéket - a mai technológia segítségével készítsék el boraikat. Mindezt ötvözik a már régóta ismert sváb vendégszeretettel és gasztronómiával, valamint a történelmi borvidéki kultúrával.

VINTEGRO Pinceszövetség

vintegro@gmail.comEz az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.

facebook.com/vintegro

Időpont: 2013 március 23-24., a pincék nyitva tartása: 14:00-19:00 óráig

Helyszín: Hajós – Pincefalu (GPS koordináták: 46.3851588608649 / 19.150242805481)

A rendezvény ingyenes, a borkóstolóhoz a helyszínen kóstolójegy váltható (a beugró 20 db 0,5 dl-es kóstolójegy ajándék borospohárral és nyakba akasztható tartóval 2500 Forintért).