Hirdetés

2024. március 19. (kedd) József, Bánk

Baja

2013. 05. 22. 17:12:08

Holocaust-megemlékezés

A hagyományok szerint minden év május utolsó vasárnapján tartják Baja városában a Holocaust-megemlékezést, ugyanis 1944-ben ezen a napon indították el a menetet a koncentrációs táborok felé. Az esemény helyszíne az egykori zsinagóga, a mai Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ épülete. Idén ez május 26-án lesz.

A program: Anne Frank – Történelem a mának című kiállítás megnyitója 11 órakor a zsinagóga épületében. Az amszterdami Anne Frank Ház múzeum és emlékhely (AFH) oktatási programjának részeként saját készítésű és gondozású vándorkiállítása Anne Frank – Történelem a mának (Anne Frank – A History for Today) címmel 1997 óta járja a világot és eddig több mint tíz millióan látták. A történet megismerésével a mai tizenéves korosztály könnyebben felismerheti a diszkrimináció és a kirekesztés veszélyeit, többet megtudhat az emberi jogokról, megtanulja értékelni a demokráciát, és egy befogadó, toleráns multikulturális társadalom előnyeit. A kiállítás célcsoportja elsősorban a középiskolás korosztály.

11.30 Emlékezés a HOLOKAUSZT bajai áldozataira. Gyászistentiszteletet tart FINÁLI GÁBOR rabbinövendék. 12 órakor koszorúzás a zsinagóga emlékfalánál, majd a vasútállomáson lévő emléktáblánál.