Hirdetés

2024. április 19. (péntek) Emma

Baja

2013. 06. 10. 21:38:25

Szerda dél körül tetőzhet a Duna

Hétfőn délután is ülésezett a helyi védelmi törzs. A tanácskozáson Rab Ferenc, a vízügy illetékese tájékoztatta a védelem vezetőit, miszerint azidőtájt már 950 cm körül járt a Duna magassága, ami nagyjából a 2002-es és azőta bekövetkezett árvizek csúcsszintje. Sajnos most azonban ennél magasabban, a kora délutáni számítások szerint 986 centiméteren és szerdán dél körül várható a folyam tetőzése.

A törzs ülésén elhangzott: többszáz katona és tűzoltó is jön még segíteni a védekezésben, és kedden még az ugyancsak folyamatosan jelentkező igen nagyszámú önkéntesek munkáját is igénybe veszik. A Petőfi-szigeten a töltések mentén folyamatos lesz a figyelőszolgálat, megelőzendő a bajt! Mivel a kormány délután kihírdette a veszélyhelyzetet, így a védekezés irányítását is hivatásos katasztrőfavédelmi szakember veszi át, természetesen a helyiekre támaszkodva, illetve innetől kezdve minden felmerülő költséget az állam fizet, szigorú elszámolással! Ettől kezdve a törzs operatívabb része is állandó készenlétben van.
A Petőfi-szigeten egyébként egész nap dolgoztak a hivatásosak és az önkéntesek is, a megyei korményhivatal dolgozói is lapátot ragadtak, akárcsak a bajai középiskolák diákjai, illetve az ország más pontjáról érkezettek! Sajnos a mélyebben fekvő részeket, mint a Vizafogó, vagy a Gemenc üdülője és a környező terület, épületek, nem lehet teljesen megvédeni, így azok ezúttal is úsznak valamelyst!