Hirdetés

2024. március 19. (kedd) József, Bánk

Baja

2013. 06. 10. 22:00:07

Orbán Viktor szemlét tartott a Petőfi-szigeten

Hétfőn délután árvízi körütja során villámlátogatást tett Baján is Orbán Viktor miniszterlenök, akit elkísért Bakondi György tábronok, katasztrófavédelem országos parancsnoka is. A korményfő stábjával egynesen a Petőfi-szigetre hajtott, ahol a helyi védelmi erők vezetése fogadta.

A személyes tájékozódás után az időközben igencsak megélénkült szélben rövid sajtótájékoztatót tartott a hídfőnél Orbán Viktor, aki kijelentette, azzal kell szembenézni, hogy ítéletidő támadt  ránk, a Székesfehérvár vonalától lefelé, a Dunával párhuzamosan végig támad a szél. Ez azt jelenti, ha az előrejelzések nem csalnak, akkor 80-90 km/órás is lehet, ami képes arra, hogy megbontsa a gátakat, egyelőre ilyen jelzés még nincs. Elsődleges feladat volt, hogy az önkénteseket és a hivatásosokat is biztonságba helyezzék, mindenkit levezényeltek a gátakról és mindenki fedett helyre került Baján is. Remélhetőleg nem kerül sor arra, hogy megbontott gátakat kelljen helyreállítani, ugyanakkor az esőtől kevésbé tartanak. Most itt a legfontosasbb a petőfi-sziget védelme, ahol az állandó lakosok csak kis számban vannak, viszont az itt található óriási értékeket miden alkalommal igyekeztek megvédeni. Az árvíz levonulása után jöhet majd az értékelés.
A tájékoztatót követően a miniszterelnük úr még a régi híd helyén szemügyre vette a vizet, majd a Petőfi-híd alatt átmenve a másik lépcsőn jött fel ismét a hídfőhöz, ahol éppen önkéntesek távoztak a szigetről, velük váltott pár szót.