Hirdetés

2024. április 23. (kedd) Béla

Baja

2013. 06. 14. 21:14:34

Szombaton véget érhet a védekezés

Az elmúlt 24 órában rendkívüli esemény nem történt – kezdte péntek délutáni sajtótájékoztatóját Ossó János tűzoltó alezredes, bajai katasztrófavédelmi kirendeltség-vezető. A munkálatokban résztvevők létszámát a védekezést jelenleg még irányító és műszaki segítséget nyújtó Országos Műszaki Irányító Törzs jelentősen lecsökkentette. A Petőfi-szigeten immár egy napja folyamatosan végzik a vízszívatást a tűzoltók.

Lent eddig nagyon sokan dolgoztak a hivatásos állományúakból, tűzoltók, katasztrófavédők, TEK-esek, katonák az ország számos pontjáról érkezvén. Ugyanakkor a bajai tűzoltók is nagyon sokat dolgoztak, csak éppen nem helyben, hanem a Dunakanyarban voltak több mint egy hétig... Tegnap viszont a megyéből 150 tűzoltó érkezett a kirendeltség területére, ebből 100 fő Baján tevékenykedik, míg 50 személy Solt környékén.

Nagy valószínűséggel szombaton befejeződik itt a védekezés, és megkezdődhetnek a bontási-helyreállítási munkálatok! Ez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy megnyitják a Petőfi-szigetet, hiszen még nem olyan a helyzet itt, a csatorna problémáját kezelni kell, a vízszívatást még folytatni. A felhúzott védművek gyakorlatilag lehetetlenné teszik a belső közlekedést, illetve több helyen olyan burkolatsérülések keletkeztek a nagy nyomás miatt, amiket helyre kell állítani, és jelentős az a terület, amit fertőtleníteni kell, hogy oda bárkit is leengedhessünk! A befejezés időpontja függ attól, hogy milyen mértékben apad a víz, ennek megfelelően ütemezzük a munkálatokat, elsősorban a város, illetve ennek az erőforrásait is össze kell szedni. A tervezési folyamat megtörtént az OMIT javaslatai alapján. Néhány helyen a honvédség már megkezdte a védmű bontását.

Végezetül a lakosság türelmét-együttműködését kéri Ossó János, hiszen az ellenőrző-áteresztő pont továbbra is működik a sziget bejáratánál, így továbbra is csak azok mehetnek le, akik a bontási-helyreállítási munkálatokban részt vesznek. Az előrehaladásról folyamatosan tájékoztatják majd a városban élőket. A cél az lenne, hogy minél előbb átadják a szigetet, hiszen jelentős rendezvények lesznek a városban, ami érinti a Petőfi-szigetet, a Halászpartot, és ugyanez igaz a Borbíró-sétányra, a Nagy-Pandúr-szigetre és Dunafürdőre is.