Hirdetés

2024. március 19. (kedd) József, Bánk

Rendőrség

2013. 06. 19. 9:56:12

Bűnmegelőzés a nyári szezonban

A nyári hónapokban sokan töltik szabadságukat pihenéssel otthonukban vagy távolabbi üdülőhelyeken. Azt azonban senki se feledje, hogy a tolvaj soha sem megy szabadságra! Igaz a mondás "Alkalom szüli a tolvajt. ", de az alkalmat ne önök teremtsék meg. Az alábbi ajánlások figyelembevételével elkerülhetik, hogy sértetté váljanak, és rossz emlékeik maradjanak az idei vakációról.

A nyári melegben sokan nyitott ablak mellett alszanak, nappal nyitva tartják az ajtókat is. A betolakodó rovarok ellen a szúnyogháló megfelelő védelmet biztosít, de értékeik védelme szempontjából nem jelent megoldást. Javasoljuk, hogy nappalra, amikor nem tartózkodnak otthon, a legnagyobb meleg ellenére is zárják be az ablakokat, ajtókat. Az éjszakai nyitott ablak melletti alvás esetére is van már megoldás az illetéktelen behatolás megakadályozására. Szaküzletekben lehet vásárolni mozgatható, mozgásérzékelővel ellátott riasztókészüléket, amely a nyitott ablak közelében elhelyezve hangjelzéssel riaszt az esetleges behatolás esetén. Ez a mobil riasztóberendezés alkalmazható az udvaron, erkélyen elhelyezett értéktárgyak, kempingezés során a sátorban, lakókocsiban elhelyezett értékek védelmére is, a hatósugarába kerülő mozgó tárgyak, személyek jelenlétét hangadással jelzi.

Amennyiben üdülni megy a család, kérjék meg megbízható rokonukat, szomszédjukat, hogy levélszekrényüket rendszeresen ürítse ki, ugyanis a megtelt levélszekrény árulkodó jel a tolvaj számára, hogy senki nem tartózkodik a lakásban. Arra is megkérhetik megbízottjukat, hogy ne csak a virágokat locsolják meg, hanem az utcai függönyöket alkalmanként húzzák el. Azt a látszatot kell kelteni, hogy nem őrizetlen a lakás. Kertes ház esetén arra is meg lehet kérni a szomszédot, hogy az önök lakása előtt parkoljon.

Útközben is óvjuk értékeinket!

Útközben autóval közlekedve az üdülőhely felé, amennyiben meg kell állni pihenni, soha ne hagyják az autót lezáratlanul, értékeiket ne látható helyen tartsák. Inkább tegyék a gépkocsi csomagtartójába, bár az sem értékmegőrző, de nem lehet látni, nem jelent csábítást a tolvajnak. Éjszakai pihenő esetén soha ne az út szélén álljanak meg aludni, mindig keressenek kivilágított parkolót, vagy benzinkutat. Az autó szélvédőjét betörni és az értékeket kikapni pillanatok műve. Mire felébrednek, a tolvajnak és értékeiknek már hűlt helye. Sajnos terjedő elkövetési mód, hogy parkolóban, benzinkútnál kiszúrják az autó kerekét, és azt követve megállás után, segítséget imitálva eltulajdonítanak különböző értéktárgyakat, pénzt. Kérjük, hogy ilyen esetekben is körültekintően járjanak el, akár külföldön, akár Magyarországon.

Az üdülőhelyre érkezve törekedjenek arra, hogy ha nem közlekednek az autóval, azt lehetőség szerint kivilágított, szem előtt lévő parkolóhelyen hagyják. Az autóból minden értéket, a gépkocsi okmányait és egyéb személyes iratokat vegyenek magukhoz, helyezzék biztonságba. Amennyiben lehetőség nyílik rá vegyék igénybe a szálláshely értékmegőrzőjét. Ékszereket, értékes műszaki tárgyaikat kirándulás, strandolás idejére ott helyezzék el. Fürdőzés alkalmával csak a szükséges pénzmennyiséget tartsák maguknál, ékszert, videokamerát, fényképezőgépet hagyjanak otthon, vagy valaki mindig maradjon a parton az értékek mellett. A gépkocsi indítókulcsát soha ne hagyják látható helyen, a rajta lévő riasztó távkapcsolóval a tolvaj feltűnés nélkül eltulajdoníthatja járművüket.

Városnéző séta közben sem feledkezzenek meg arról, hogy a zsebtolvajok előszeretettel portyáznak az üdülőhelyeken a nagy tömegben. Pénztárcájukat, okmányaikat lehetőség szerint övtáskában elől, vagy lezárt válltáskában hónalj alá szorítva javasoljuk maguknál tartani. A táska érintetlenségét többször ellenőrizzék. A tolvajok szinte mindig csoportosan tevékenykednek, és a bűncselekmény elkövetése előtt az Ön figyelmének elterelésére törekednek. Kedvelt trükkök: az áldozat tudatos oldalba lökése, vagy ruhájának szándékos bepiszkítása és a tisztogatás közbeni "segítsége", cigaretta vagy tűzkérés.

Amennyiben jogsértő cselekményt észlel, vagy bűncselekmény áldozatává válik, haladéktalanul forduljon a legközelebbi rendőrhöz, vagy hívja a Bajai Rendőrkapitányság 79/540-100-as ügyeleti, vagy az ingyenesen hívható 107, 112-es segélyhívók egyikét.

Baja, 2013. 06. 18.

Bajai Rendőrkapitányság