Hirdetés

2024. április 26. (péntek) Ervin

Baja

2013. 07. 04. 21:20:48

Nagykorúvá vált a halfőzés

Minden eddiginél különlegesebb, nagyszabásúbb lesz az idei halfőzés, azon oknál fogva, hogy jövő szombaton nagykorúvá válik, immár a 18. Bajai Halfőző Fesztivált tartják! A részletekről sajtótájékoztatót tartottak a Bácskai Kultúrpalotában. 
Zsigó Róbert közölte, mióta polgármester, minden esztendőben volt egy kiemelt vendége Bajának. Idén ez Székesfehérvár, elfogadta a meghívást Cser-Palkovics András polgármester, és érkezik egy néptánccsoport is. Idén Székesfehérváron Szent István emlékévet hirdettek, ehhez kapcsolódóan is eljönnek a fesztiválra. Egy másik településsel, Waiblingennel pedig ez alkalommal újítják meg  a 25 éve fennálló testvérvárosi kapcsolatot. Üzemel majd egy LED-fal is, ahol a testvérvárosok videó üzenetekben köszöntik a halfőző fesztivált, üzeneteket, jókívánságokat, gondolatokat küldenek. Baja soknemzetűségét a Petőfi-szigeten megnyíló Népek udvara elnevezésű hely jelképezi majd, ahol zenével, ételekkel-italokkal találkozhatnak az érdeklődök.

A polgármester úr kiemelte, hogy a tűzgyújtásra minél jobban fel kívánják hívni a résztvevők figyelmét, ezért a tér három sarkából két-két fúvos és egy-egy dobos felvezetésével vonulnak a színpadhoz azok, akik jelentkeztek, hogy eddig mind a 17 halfőzésen részt vettek, főztek. Idén először a Himnusszal kezdődik a tűzgyújtás, nemzeti imánkat Lex Orsolya és az Iringó népdalkör énekli el. Különlegességként még: 18, 1-18 év közötti fiatal is színpadra lép, jelképezve az idő múlását. Idén sem a polgármester úr gyújtja meg a tüzet, hanem városunk egy köztiszteletben álló polgára, akinek személye meglepetés!
A rendezvényhez kapcsolódóan is  működik egy okostelefonokra szóló alkalmazás, amely be tudja mutatni folyamatosan frissülve a feszitvál programját, illetve, hogy egyáltalán napra pontosan mikor mi zajlik a városban! Egy rövid kedvcsináló reklámfilmmel ugyancsak minél több embert kívánnak idecsábítani az eseményre!
Zsigó Róbert zárásként megköszönte a Baja Marketing Kft. szervező munkáját.
Bócsa Barnabás, a Baja Marketing Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az okos telefonos alkalmazással számos fontos, érdekes információt lehet megtudni a rendezvényekről, a városról, turisztikai, egyéb lehetőségekről is. A halászléfőzés idején plakátokon tájékoztatják az embereket az alkalmazás lehetőségéről. Etentuk Udeme bajai kötődése okán ingyen fejlesztette ki a rendszert a település számára. Internet alapú, nemcsak Bajára érkezve, hanem a világ bármely részén használható rendszer.
Dobos Edit, a Baja Marketing Kft. ügyvezető-helyettese elmondta: az idei rendezvényt a 18-as szám köré építették. Akik 1996 óta főznek (mintegy 90 fő), 18%-os kedvezményt kaptak a regisztrációs költségből. Ők a tűzgyújtásnál is különleges szerepet kapnak. Szombaton 18%-os kedvezménnyel fogyaszthatnak mindent a regisztrált halfőzők a Petőfi-szigeti halászcsárdában. Kiváló koncertek lesznek, fellép a 18 éves Heaven Street Seven, a Pál Utcai Fiúk és a Queen emlékzenekar Amerikából.
A tűzijáték idén még színesebb, látványosabb lesz, párhuzamosan lövik a városháza és a Radnóti kollégium tetejéről. Ötezer 4D-s szemüveget osztanak ki, a terepet pedig két haljelmezbe öltözött fiatal járja végig, akikkel lehet fotózkodni.
Hosszú évek után végre sikerült megszervezni a Termelők utcáját, ahol minőségi magyar áruk (méz, lekvár, szalámi) kaphatók. A Népek udvara péntek-szombaton igazi nemzetiségi mulatozás színtere lesz. A rendezvényen megjelenik a Széchenyi Programiroda, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és a Szigetvári Takarékszövetkezet is. 
Bócsa Barnabás arra is kitért, hogy minden évben nagyon sokat gondolkodnak azon, a  halászléfőző fesztivált, mint a város egyik legnagyobb ünnepét, hogyan lehet frissen, életben tartani, új elemekkel bővíteni. Ez eddig mindig sikerült, ilyen volt például három éve a kiváló minősítés megszerzése! Természetesn most is sok újdonság lesz!
Végezetül az ügyvezető igazgató úr köszönetet mondott a támogatóknak, akik nélkül nem lehetne megszervezni, főleg nem ilyen színvonalon!