Hirdetés

2024. március 19. (kedd) József, Bánk

Vallás

2014. 09. 04. 20:28:09

A vodicai búcsú részletes programja

Az idei évben a hétvégén, 6-án és 7-én (szombat-vasárnap) tartják a hagyományos vodicai (máriakönnyei) búcsút, mely Kis(boldog)asszony napjához (Szűz Mária születésnapjához)  kapcsolódik, ami szeptember 8-a. A kegyhelyen az első szentmisét szombaton délelőtt 11-kor Retkes Zsolt kisegítő lelkész, a Szent László ÁMK lelkipásztora mutatja be. Délután 15 órától búcsúsok fogadása, délután az esti szentmiséig gyónási lehetőség, gyóntatás, csendes szentségimádás a templomban.

Szombaton kivételesen este 7-órakor kezdődik az énekes szentmise, melyet a szentbeszéddel együtt Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi megyéspüspök celebrál. Ezt a gyertyás-szentséges körmenet követi. Utána a Barátok temploma ifjúsága tart zenés szentségimádást 9-től 10-ig, majd a hívek rózsafűzért imádkoznak. Éjszaka 11-kor a búcsúsok halottaiért mond szentmisét Fülöp Ernő érseki irodaigazgató, plébános.  

Vasárnap az első szentmisét reggel 6-kor a kápolnában ugyancsak ő mutatja be. A szabadtéri oltárnál 7 órakor Kistamás István dusnoki plébános mond magyar nyelvű szentmisét. A horvát nyelvű szentmise 8-kor lesz a kápolnában, ezt egy szabadkai ferences atya tartja, majd 9-kor a német nyelvűt Schindler Mátyás atya, a házigazda Batárok temploma plébánosa végzi, szentbeszédet mond Szauter Róbert nemesnádudvari plébános. Délelőtt 10 órakor kezdődik az ünnepi nagymise, melyet a hagyományoknak megfelelően dr. Bábel Balázs, Kalocsa-kecskeméti érsek úr mutat be. A búcsúi nagymisére idén is indul a Szent László ÁMK által szervezett gyalogos zarándoklat, a prosecció reggel negyed nyolckor a ferences rendház mögötti parkolóból. A kétnapos áhítat szokás szerint délután 3 órakor loretói litániával zárul a kápolnában