Hirdetés

2024. március 28. (csütörtök) Gedeon, Johanna

Baja

2014. 09. 16. 18:08:43

Az egészség nem üzlet!

Elkészült a Bajai Szent Rókus Kórház új épülete, melyet Orbán Viktor miniszterelnök úr adott át ünnepélyes keretek között, dr. Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár, Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Baja és térsége országgyűlési képviselője, valamint Fercsák Róbert alpolgármester társaságában. Az avatást több száz meghívott vendég, kórházi dolgozó és érdeklődő kísérte figyelemmel a helyszínen.

Házigazdaként dr. Tóth Gábor főigazgató-főorvos köszöntőjében kiemelte: mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen az a gyönyörű, korszerű épület évek munkájával több, mint 4 milliárdos beruházás révén valósult itt meg, a rendszerváltozás után évtizedek legjelentősebb fejlesztéseként. Ezáltal egy szervezettebben, gyorsabban működő, megújult kórház szolgálja a Baján és térségében élő mintegy 150 ezer polgár egészségének védelmét, a betegek gyógyulását. Az elnyert pályázat és az intézmény önrésze lehetővé tette, hogy egy új, korszerű infrastrukturális beruházásokkal kialakított és a legfejlettebb orvostechnikai eszközökkel felszerelt épületben egységesíthessék a korában több helyszínen működő osztályokat. Új kapacitásként stroke-centrumot alakítottak ki, amely nagy mértekben növeli az itt élők esélyét arra, hogy egy esetlegesen bekövetkező agyi katasztrófa esetén a lakóhelyhez közel szakszerű, magas szintű orvosi segítséget kapjanak. Ez a beruházás azt is üzeni a városban és térségben polgároknak, hogy a magyar egészségügyben sok év után komoly, az egész rendszert megújító munka zajlik, amelynek eredményeként végre magasabb színvonalú, egyre korszerűbb és megbízhatóbb és hatékonyabb egészségügyi ellátás történik minden magyar ember számára.
Dr. Tóth Gábor főigazgató-főorvosundefined
Fercsák Róbert, Baja város alpolgármestere beszédében kiemelte: az elmúlt években Baja város vezetőiként elkötelezték magukat egy útra, amely a javulást, a megújulást, a virágzást, azaz a fejődést hozza el. Olyat, amelyben az itt élők és az ide látogató emberek egy élhetőbb, szerethetőbb, javulóbb és egészségesebb környezetben élhetik le mindennapjaikat. Az elmúlt 4 évben a magyar kormány, Zsigó Róbert államtitkár úr és a város vezetése nap, mint nap ezen munkálkodott közös erővel, hogy ezt az utat végigvihesse. Ennek érdekében 25 milliárd forintnyi fejlesztést indítottak el a városban, melynek egy része már lezárult és a folyamatban lévő beruházások is célegyenesben vannak. Az elmúlt négy évben városunk olyan pozitív változásokon ment át, melyek nemcsak azoknak tűnik fel, akik Baján élnek, vagy rendszeresen itt járnak, hanem olyan emberek is beszélnek róla, akik csak a hírét hallják. A fejlesztések túlnyomó része közvetlen, vagy közvetett kapcsolatban áll az egészséges életmóddal, az egészség megőrzésével. Legyen az egy ökopark, ahol jó levegőn, egészséges környezetben töltheti el szabadidejét bármelyik korosztály, vagy kerékpárút, ahol varázslatos környezetben edzhetjük a testünket, egy strand, ahol vízi sportoknak hódolhatunk, vagy akár a vízi színpad, ahol a zene gyógyító ereje hathat ránk. Mindezen feltételek megteremtése mellett fel kell készülni a betegségek gyógyítására is. Az elmúlt ciklusokban történtek kísérletek a Bajai Szent Rókus Kórház megújítására, de valami mindig közbejött. Eljött azonban ez elmúlt négy esztendő, amely olyan erőt adott Magyarországnak és Baja városának, amely cselekedni képes. Zsigó Róbert korábbi polgármesterrel és dr. Tóth Gábor főigazgatóval együtt folyamatosan azon dolgoztak, hogy teljesülhessen az álmuk, hogy elkészülhessen a kórház új, Európa- és világszinten is kiemelkedő minőségű és felszereltségű épülete, ahol a gyógyulás és a gyógyítás körülményei a legmagasabb szinten adottak.
Fercsák Róbert alpolgármester
Orbán Viktor,
Magyarország miniszterelnöke kijelentette: „Bajára jönni mindig egy felemelő és kedves dolog. Sosem felejtem el, hogy a bajaiak mindig is kitartottak mellettünk, biztos megvan ennek történelmi oka, biztos sok minden történt itt a kommunizmus alatt, hogy Baja mindig igyekezett megtartani a polgári, nemzeti és keresztény önazonosságát, és amikor éppen vesztésre álltunk, a bajaik akkor sem pártoltak el eleddig tőlünk és kitartottak a polgári, nemzeti és keresztény értékeket képviselő magyar politikai erők mellett. (…) Amikor az Önök bizalmából előállt az a helyzet, hogy az ország bajba jutott szekerét mi emelhettük vissza az útra az árokból és megindíthattuk az országot a fejlődés útján, akkor mi sem feledkeztünk meg a bajaiakról.  Államtitkár úrral egy olyan hatalmas beruházást mondhatunk magunkénak, közös munkán eredményeképpen, amire valóban régen nem volt példa Baja történetében - ha volt egyáltalán.”
Az ország helyzetéről szólva a kormányfő elmondta, hogy az elmúlt négy évben két nagy nyomorúságot sikerült zárójelbe tenni, amely évtizedek óta gondot okozott az embereknek. Az áremelések megfékezését, valamint az „adósrabszolgaságba szakadt családok” megsegítését egyaránt sikeresnek értékelte.
Orbán Viktor fontosnak tarja, hogy 1.8 millióról 4 millió főre sikerült növelni azok számát, akik dolgoznak és azután adót is fizetnek. A cél a foglalkoztatás további növelése.
A miniszterelnök azt mondta: amikor kórházátadásról beszélünk, akkor nehéz sorsú, segítségre szoruló emberekről is beszélünk, de arról is, „hogy milyen lelkülete van egy országnak, mennyire törődik, milyen színvonalon törődik, mennyire tartja fontosnak” polgárai sorsát. Emlékeztetett, arra, hogy a 2008-as szociális népszavazásra, amely arról szólt, hogy ne engedjék privatizálni a magyar egészségügyet. Az akkori kormány fel akarta szabdalni a biztosítási rendszert, fizetőssé akarta tenni az egészségügyi ellátást, el akarta adni a legértékesebb vagyontárgyakat. Ezzel kellett szembefordulni 2008-ban, hogy világossá tegyük, az egészség nem üzlet.
Az elért eredményekről is beszélt a miniszterelnök, aki emlékeztetett arra, hogy a dohányzás visszaszorítása érdekében hozott intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon 200 ezer ember hagyta abba a dohányzást, ez-több tízezer ember életének megmentését jelenti.
Fontos eredményként értékelte, hogy bevezették a népegészségügyi termékadót, ami 52 milliárd forint bevételt hozott, amiből az egészségügyi béremelés alapjait teremtették meg. Orbán Viktor szólt arról is, hogy folytatni fogják az egészségtelen élelmiszerek kiszorítását annak érdekében, hogy „kevesebb egészségkárosodást szenvedjenek el a magyarok”. Itt fontos szerep hárul Zsigó Róbert államtitkárra.
A méhnyakrák elleni védőoltás bevezetését, a 2010 óta átadott 277 új mentőautót, a 22 új, valamint a 60 régi mentőállomás most folyó átépítését is az egészségügy színvonalának emelése érdekében tett fontos lépésként értékelte a miniszterelnök. Kitért arra is, hogy az elmúlt években egy feladatot nem sikerült a kormány szándékai szerint megvalósítani, mert nem sikerült rendezni a háziorvosok helyzetét. „A háziorvosok fizetése és megbecsülése messze elmarad nemcsak attól, amit megérdemelnének, hanem attól, amire az emberek jó minőségű ellátásához szükségünk van” – fogalmazott. Kiemelte még, hogy a patikaliberalizációt leállították és olyan törvényeket hoztak, melyek garantálják a gyógyszerészek többségi tulajdonjogát.
Az önkormányzati választásokról kijelentette: „Nem akarom eltitkolni, hogy szeretnénk azt megnyerni, mert jobb nyerni, mint veszteni.” A mostani könnyűnek tűnő győzelmek mögött a korábbi vereségek tapasztalata áll. Arra kérte az embereket, hogy vegyenek részt rajta, ne tekintsék lefutottnak azt. Orbán Viktor szerint az önkormányzati választáson az emberek kifejezhetik a bizalmukat a kormány politikája iránt, mert szavazatukkal „a következő négy év kormányzati cselekvőképességét is befolyásoló” döntést is hoznak.
A beszédek elhangzása után a négy történelmi egyház képviseletében Bábel Balázs, kalocsa-kecskeméti érsek, Róna Tamás, az alföldi régió vezető rabbija, Bán Béla református és Nepp Éva evengélikus lelkész megáldotta az új épületet, majd a nemzeti színű szalag - stilszerűen sebészollóval történő - átvágásával ért véget a rendezvény hivatalos része.
Szalagátvágás