Hirdetés

2024. április 30. (kedd) Katalin, Kitti

Politika, Társadalom

2006. 10. 10. 11:06:37

Nincs még végleges választási eredmény

Hétfőn délután megtartotta első polgármesteri sajtótájékoztatóját dr. Révfy Zoltán (Fidesz-KDNP), Baja város újdonsült első embere. A polgármester úr úgy gondolta, hogy egy hét elteltével érdemes még visszatérni a választási eredményekre, ugyanis nem minden sajtóorgánumban jelentek meg teljes részletességgel, illetve ezzel kapcsolatban fel kívánta hívni a figyelmet bizonyos tényekre.

Az október 1-jei önkormányzati választásokon 8985 szavazattal sikerült elnyernie a választók bizalmát, 5418 ellenében, ami 59.37 % a 35.80 %-hoz képest. A számok tükrében ez azt jelenti, hogy Baján polgármester a rendszerváltozás után még nem kapott ennyi szavazatot, mint amennyi neki sikerült az elmúlt vasárnap. Emellett az első két jelöltre leadott szavazatok között sem volt még ekkora - 3567 szavazatos - különbség.
A tényszerű adatokhoz tartozik, hogy az országos sajtó elsöprő ellenzéki győzelemről beszél, ugyanakkor Bács-Kiskun megyét tekintve igazi áttörés csak városunkban következett ebből a szempontból is be. Kiskunfélegyházán, Kiskunhalason, Kalocsán a kormánypárti polgármesterek maradtak hivatalban, és Kecskemét városvezetése is két évvel ezelőtt még a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség képvisletében működő polgármestert jelentette. A tényleges változás a megye második legnagyobb városában, itt állt be, amit egy komoly eredménynek tart dr. Révfy Zoltán, aki ezúton is még egyszer megköszönte a választók bizalmát. Mindenkinek, aki elment szavazni, és különös tekintettel azokra, akik rá, illetve a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjeire adták szavazatukat.
Az elmúlt hét eseményeiről szólva, közölte a polgármesetr úr, hogy hétfőn reggel munkatársaival együtt bementek a városházára, és elkezdték a folyamatos munkát. Ez azonban egy átmeneti állapotot jelent, mert 12 éve Baja városában erre nem volt példa, hiszen Széll Péter úr polgármestersége alatt nem kellett átadás-átvételt megejteni, hiaszen mindig ugyanaz maradt a polgármester. Ugyan a képviselőtestület szeméyle összetétele változott, de ez nem jelentett egy komoly látalkulsát. Most azonban a polgármesteri hivatalnak is fel van adva a lecke, hiszen ez egy rendkívüli esemény. A hivatalos átadás-átvételt kedden délután tartja a megyei közigazgatási hivatal. Ez a formalitáson túl egy tartalmi átadást is jelent, hiszen Széll Péter távozó polgármester egy részletes anyagot bocsát utódja rendelkezésére, melyben az ügyek állásáról is tájékoztatást ad. Ezzel párhuzamosan már az új vezetés is megkezdte felmérni a város helyzetét.
Ez azt jelenti, hogy a leköszönt polgármester már nincs hivatalban, a megválasztott polgármester ugyan hivatalban van, de csak az eskütételtől számíthat a teljes jogú hatáskörére. Az átmeneti időszakban egyikük sem írhat alá, ami számtalan napi gondot jelent, de ezt megoldották-megoldják rugalmasan. Olyan komoly dolog, ami miatt hátrányt szenvedne a város, nem történik.
A képviselő-testület alakuló ülésére várhatóan csütörtökön délelőtt 10 órától kerül sor. A bizonytalanság oka, hogy a 11- sz. választókerület eredménye, és az azzal kapcsolatos jogorvoslat miatt nem száz százalék, hogy lesz végleges eredmény, és át lehet adni a megválasztott képviselőnek a megbízólevelét. Jelenleg bírósági szakaszban van az ügy, és várhatóan szerdán születik döntés.
A személyi kérdésekről egyelőre nem kívánt nyilatkozni a polgármester úr, mindössez annyit mondott, hogy az előző városvezető mellett működő főtanácsadók munkájára jelen formájukban nem tartanak igényt. Későbbiek során lehet, hogy lesz néhány tanácsadója majd, de azok kevesebb anyagi vonzattal járnak majd, mint a lejáró szerződésű főtanácsadók. Ami még változás, hogy a megválasztott képviselőknek lényegesen nagyobb szerepet szánnak a konkrét munkát illetően. Minden képviselőtől - azon kívül, hogy a bizottságokban dolgozik - meghatározott szakterületen vár segítséget dr. Révfy Zoltán. Ez nap, mint nap megjelenik majd a városvezetés munkájában.