Hirdetés

2024. május 6. (hétfõ) Ivett, Frida

Kultúra

2006. 10. 25. 13:53:51

Elhunyt Bartos Endre

Hosszan tartó súlyos betegség után szerda reggel elhunyt Bartos Endre festő- és szobrászművész. Munkásságát szülővárosa az elmúlt években több alkalommal is elismerte, az önkormányzat 2002-ben a Baja Város Kultúrájáért, 2004-ben a Baja Városért kitüntető címet vehette át. Az idén pedig a magánkezdeményezésre létrejött
Baja Város Hírnevéért díjban részesült.

Bartos Endre 1930. január 16-án született Baján, pedagógus-művész család első gyermekeként. Édesapja Bartos Nándor Bácsborsódon kántortanító volt, édesanyja, Sztriglic Irmin (egy földbirtokos család egy szem gyermeke) háztartásbeliként tevékenykedett. Endrének három testvére van: Aranka, Iván és Zsuzsa. Tanulmányait Baján végezte, előbb a III. Béla Gimnáziumba járt, majd végül a Kertészképzőben érettségizett. A művészet iránt már kis gyermekkorában érdeklődött, sokat rajzolt, és a család barátja volt id. Éber Sándor, aki foglalkozott vele, és bíztatta ezen pálya felé. Sajnos a családi háttér nem számított előnynek a 40-es évek végén - 50-es évek elején, ezért hiába felvételizett több alkalom is kitartóan a Képzőművészeti Főiskolára, egyszer sem nyert felvételt. Közben élni is kellett valamiből, ezért elhelyezkedett a fővárosi tanács városépítési osztályán, de ez nem jelentett állandó elfoglaltságot, így sok időt töltött itthon. Amikor Baján volt, eljárt a Rudnay-körbe, ugyanis akkor már városunkban tevékenykedett a kiváló művész, Rudnay Gyula, akivel még a főiskolai felvételi során ismerkedett meg, és ő lett az egyik tanítómestere. Néhány év elteltével, 1954-ben hazaköltözött, és a járási tanács kulturális osztályán talált munkahelyet, majd 1962-67 között Szegeden a városi tanács városépítési osztályának vezetője. Családi okok miatt 1967-től immár véglegesen visszatér szülővárosába, és a gázgyárban dolgozik egészen 1977-ig, amikor is a szeme miatt leszázalékolják, és ettől kezdve már csak az alkotásnak él. Bartos Endre mindez idő alatt sem hagyott fel a szívéhez legközelebb álló tevékenységgel, különböző művészeti körökben öntevékeny, szívós kitartással kereste a „megtanulás” és a művészi szabadság útját. Mestere volt még Holló László is.

Festészetének kezdetén a naturalista táj- és portréalkotások jellemezték, ahol a valóság pillanatnyi rögzítése volt a cél, de ez a keret egyéni látásmódjában „szűknek” bizonyult. Többet, mélyebbet, egyénit akart. Ez az útkeresés vezette el – viszonylag rövid idő alatt – az expresszionizmus stílusához, ahol az objektív forma ábrázolása találkozott az emberi belső lázadásokkal, megnyugvásokkal gazdagított művészi érzéseivel. Festészetében két terület emelkedik ki, a tájék festészet és a portré. Világító, élénk, sokszor harsány színvilágával a valóságot szebbé és még szebbé varázsolja, és ezzel a színvilággal hívja fel az Ember figyelmét a környezetre. Ebben a figyelemfelkeltésben nemcsak a szépségre, de annak oly fenyegető pusztulására is szólít: Ember vigyázz! Ma még minden a Tiéd, de ezt elpusztíthatod, Önmagad gyilkosává válhatsz!

Másik kedvelt területe a portréfestés, melynél a titkok, a személyiség belső vonásait tárja fel. Nem a szépség, vagy csúnyaság külső ábrázolása a cél, hanem, az ember arca elrejt a világ elől. Ennek felmutatására, a személyiség pillanatnyi külvilág előtti megvillantására, majd ennek rögzítésre törekszik. Megmutatni másoknak másokat máshogyan.

Bartos Endre ragaszkodik valamiféle általános emberi értékrendhez, melynek elvesztése oly gyakori mai világunkban. Portréinak szuggesztív hatása „érték-rendet” tükröz, mely lehet jó és megnyugtató, felkavaró és taszító, sejtelmes és bizakodó, de lemondó is. Amilyen maga az ember: alkotó, küzdő, ellentmondásokkal teli.

www.baja.hu

Tovább a cikkhez...

Negyedik hely

Megismételte tavalyi szereplését a Dr. Hepp Ferenc Emlékkupán a Bajai Bácska FKE csapata. A ceglédi négyes döntő mérkőzései:

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém – Bajai Bácska FKE 89-80 (18-20, 20-18, 21-18,30-24)

Ceglédi KE – Bajai Bácska FKE 84-74 (28-21, 21, 15, 24,23, 11-15)

A Bácska érmet ugyan nem szerzett, de kiválóan helytállt! Szép volt fiúk!

Tovább a cikkhez...

Egy győzelem, egy vereség

Felnőtt kosárlabda csapataink hétvégi eredményei:

Budapesti Honvéd SE - Bajai Bácska FKE 97-75

Kiss Lenke KA - Bajai NKK 73-99

Tovább a cikkhez...

Edzőmeccsek

A Bajai SK felnőtt labdarúgó csapatának felkészülési mérkőzései:

Tovább a cikkhez...

A rovat régebbi híreihez kattintson ide!

Elhunyt Kobe Bryant

Helikopter-balesetben életét vesztette vasárnap Kobe Bryant kétszeres olimpiai bajnok, visszavonult amerikai profi kosárlabdázó, a sportág legendás alakja.

Tovább a cikkhez...

Kassai Viktor lett az orosz játékvezetők vezetője

Kassai Viktor lett az Orosz Labdarúgó Szövetség játékvezetői testületének vezetője. Az orosz nemzeti hírügynökség csütörtöki beszámolója szerint az aktív bíráskodástól december végén visszavonult magyar játékvezető a második külföldi lesz, aki betölti ezt a posztot, 2011 és 2013 között az olasz Roberto Rosetti dolgozott ebben a minőségben.

Tovább a cikkhez...

Kultúra


Legyőzzük a koronavírust!

A Baja Marketing Kft. pályázatot hirdet „Legyőzzük a koronavírust” címmel!

Olyan alkotásokat várunk, amelyben a helyi és környékbeli gyerekek, fiatalok és felnőttek megmutatják, hogy ők hogyan látják a koronavírus által okozott állapotot, hogyan járulnak hozzá a koronavírus terjedésének megelőzéséhez, hogyan reagál erre a környezete, miben segíti a vírus terjedésének megállítását, hogyan védekezik ellene, hogyan éli meg ezt az új élethelyzetet. Részletek:

Tovább a cikkhez...

Online szavalóverseny

A Baja Marketing Kft. - Belvárosi Közösségi Ház ONLINE SZAVALÓVERSENYT hirdet a város lakóinak, hét kategóriában. Részletek:

Tovább a cikkhez...

Könyvtári információk

Az immár másfél hete tartó bezártság ellenére mi még dolgoztunk-dolgozunk felváltva idebent, de hétfőtől a könyvtárosok nagyobbik fele is áttér az otthoni munkára, saját és családja egészségének védelmében – ami most a legfontosabb. Ez azt jelenti, hogy telefonon kevésbé leszünk elérhetők, inkább elektronikusan.

Tovább a cikkhez...

Hírek a városi könyvtárból

A koronavírus miatt kihirdetett vészhelyzet okán a kulturális intézmények sem fogadhatnak látogatókat kedd óta. Ennek értelmében intézményünk is zárva tart, azonban a “kulisszák mögött” mi továbbra is dolgozunk, felváltva (némi szabadsággal egybekötve) - az ország számos más könyvtárához hasonlóan –, mivel bőven akad tennivaló, amit ebben a kényszerhelyzetben még kicsit könnyebben is elvégezhetünk.

Tovább a cikkhez...

Elmaradnak a könyvtári programok

Sajnálatos módon rendezvényeink elmaradásáról kell ezúttal hírül adnom. Nyirati Klára Polgármester Asszony, a koronavírus okozta fertőzéses megbetegedések megelőzése érdekében, tegnap hivatalos levélben kérte – a kormány javaslatával egyetértve – intézményünkben is a következő hetekre tervezett programok és egyéb, nagyobb létszámú rendezvények lemondását. Egyelőre a március végéig betervezett eseményeinket fújtuk le, azonban ha egy hónap alatt sem javul a helyzet, akkor természetesen bizonytalan időre elhalasztunk mindent. Az elmaradó rendezvényeket a vészhelyzet elmúltával mindenképpen pótolni szeretnénk!

Megértésüket köszönöm és nagyon remélem, hogy hazánk jól megússza a vírust, de az lenne a legjobb, ha az egész világban gyorsan javulna a helyzet – sajnos egyelőre éppen az ellenkezője látszik...

Üdvözlettel: Zalavári László

Tovább a cikkhez...

Könyvtári programok

A tavasz első hónapjában is változatos rendezvénykínálattal várjuk az érdeklődőket, lesz irodalmi összeállítás kóruséneklés kíséretében, újabb Honpolgár-est, ezúttal a malenkij robot megyei történéseiről, világhírű magyar fizikus életének-munkásságának ismertetése és egy könyvsorozat 2. kötetének bemutatója is. Ezek most a következő két hét eseményei, de természetesen utána is jobbnál-jobb programokat tartunk, ezekről következő körlevelemben adok hírt.

Tovább a cikkhez...

A rovat régebbi híreihez kattintson ide!

Február vége a könyvtárban

Február második felében megszokott rendezvényeinken (Fényképezőgéppel a világ körül, Bárdos Ferenc Helyismereti Klub) két másik eseményünk lesz, Totth Benedek Margó-díjas író közönségtalálkozója, valamint Révész Sándor, a Generál és a Piramis együttes énekese tart életút előadást.

Tovább a cikkhez...

Könyvtári programok

Februárban is folytatódnak bizonyos sorozataink, emellett egyedi rendezvények is lesznek. Ezúttal első három eseményünk beharangozóját küldöm, a többit majd legközelebb. Megszokott programajánlómon túl most egy, a rendezvények előtti, akadozó kölcsönzés megkönnyítésére munkatársnőim megoldási javaslatát teszem közhírré, valamint egy megjelenésre váró, alapvetően bajai ipartörténeti könyvről írok részletesen, mivel a szerző előfizetőket vár ahhoz, hogy kellő példányszámban jöhessen ki a nyomdából a kiadvány.

Tovább a cikkhez...

Anyakönyvi hírek


Anyakönyvi hírek

2020. május 7. és 2020. május 13. között anyakönyvezettek:

Tovább a cikkhez...

Anyakönyvi hírek

2020. április 30. és 2020. május 6. között anyakönyvezettek:

Tovább a cikkhez...

Anyakönyvi hírek

2020. április 16. és 2020. április 22. között anyakönyvezettek:

Tovább a cikkhez...

Anyakönyvi hírek

2020. április 9. és 2020. április 15. között anyakönyvezettek:

Tovább a cikkhez...

Anyakönyvi hírek

2020. március 19. és 2020. március 25. között anyakönyvezettek:

Tovább a cikkhez...

Anyakönyvi hírek

2020. március 12. és 2020. március 18. között anyakönyvezettek:

Tovább a cikkhez...

A rovat régebbi híreihez kattintson ide!

Anyakönyvi hírek

2020. február 27. és 2020. március 4. között anyakönyvezettek:

Tovább a cikkhez...

Anyakönyvi hírek

2020. február 20. és 2020. február 26. között anyakönyvezettek:

Tovább a cikkhez...

Anyakönyvi hírek

Február 13. és 19. között anyakönyvezettek

Tovább a cikkhez...

Anyakönyvi hírek

2020. február 6. és 2020. február 12. között anyakönyvezettek:

Tovább a cikkhez...

Anyakönyvi hírek

2020. január 30. és 2020. február 5. között anyakönyvezettek:

Tovább a cikkhez...

Anyakönyvi hírek

2020. január 16 és 22 között anyakönyvezettek.

Tovább a cikkhez...

Baján született!

A 2020-as év első újszülötteinek egyike a Bajai Szent Rókus Kórházban jött a világra 0 óra 1 perckor: a kisfiú - Trszkits Endre - 3940 gramm súllyal és 53 centiméterrel született, császármetszéssel. Édesanyja mélykúti, a családban Endre az első gyermek.

Tovább a cikkhez...

Kishírek a nagyvilágból


Május 3-a lehet a csúcs

Matematikai modellezésen alapuló becslés szerint május 3-ára „fut csúcsra a járvány”, közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Tovább a cikkhez...

Koronavírus

Tovább szedi áldozatait a koronavírus, de egyre kevesebb az új beteg. A halottak száma 1600 fölé emelkedett, de a kínai egészségügyi hatóságok szerint az óvintézkedések működnek, és ezért egyre kevesebb az új beteg.

Tovább a cikkhez...

Jön az elektromos Dacia!

2021-22 környékén mutatkozhat be az európai piac várhatóan legolcsóbb villanyautója.

Tovább a cikkhez...

Oscar-díjasok

A 2020-as Oscar-gála nyerteseinek teljes listája:

Tovább a cikkhez...

Életet mentett Leonardo DiCaprio!

Mind tudjuk, hogy a Titanicban Leonardo DiCaprio feláldozta magát Rose-ért a tengeren, de úgy tűnik, a színésztől a valóságban sem állnak távol a hősies cselekedetek.

Tovább a cikkhez...

Fuss Forrest, fuss!

Életműdíjat kapott Tom Hanks amerikai színész a vasárnapi Golden Globe díjátadón. A 63 éves művész annyira meghatódott, hogy szó szerint sírva, beszédét többször megszakítva mondott köszönetet, elsősorban családjának.

Tovább a cikkhez...

Partnereink

keresés

HUMOR :)

Megy egy székely az utcán, kutyát lóbálva a fején. Ezt meglátja egy székely apó, és csak rákérdez:
- Hé te, miért lóbálod azt a kutyát a fejed fölött?
- Örömet szerzek neki!
- Mikor lesz ennek a kutyának így öröme?
- Majd ha leteszem a földre...

Impresszum

Főszerkesztő: Fiedler Antal

Elérhetőségek:

6500 Baja, Czirfusz u. 4.

Telefon: 79/428-954

Fax: 79/427-425

Mobil: 20/363-2213

E-mail: info@hirter.hu